Viden, udvikling og samvær
2610 RødovreVælg område
Vis underviser

Underviser

Frantz Leander Hansen
Venteliste

Senioruniversitetet

Ved spørgsmål ring til 44 91 91 11

Alle er velkomne - så har du lyst til at opleve, snakke og diskutere, tage på studieture, møde fremmede, spændende mennesker m.v. så er dette noget for dig.
NB!! Tilmeldinger til Seniorskolerne møderækker kan kun ske til hele rækken - ikke kun til enkelte arrangementer.
Hvor intet andet er anført, foregår arrangementerne i mødesalen Herlev Gl. skole, Herlev Bygade 92 B.
På nær ekskursionerne er stedet hver gang Mødesalen, Herlev Bygade 92 B, 2730 Herlev

17/9 Færøernes dramatiske historie. Ved forfatter, translatør Charlotte Langkilde
Danmark og Færøerne har delt skæbne i mere end 600 år. Her fortælles historien om den dramatiske tid for rigsfællesskabet, da de enestående øer på kort tid blev forvandlet fra et nærmest middelalderligt samfund til begyndelsen på den moderne nation, vi kender i dag. Forandringerne medførte dramatiske konfrontationer, i takt med at gamle magtbaser stod for fald. Her fortælles historien, som ofte går imod de myter, der er fortalt gennem generationer om det danske herredømme på Færøerne. Charlotte Langkilde er forfatter til bogen Færøerne - en moderne nation fødes, som udkom i 2018.

24/9 Dansk retspsykiatri - behandling i stedet for straf. Ved overlæge Hans Henrik Ockelmann
I Danmark straffer vi ikke mennesker, som begår noget kriminelt, med sindssygdom. De skal i stedet behandles for deres sygdom. Ved en behandlingsdom udstikkes nogle særlige retningslinjer for, hvordan dette skal gøres. Nogle patienter hader den kontrol de påføres, mens andre er tilfredse med, at de oplever at blive taget alvorligt, når de fx henvender sig i en psykiatrisk skadestue. Foredragsholderen har arbejdet i psykiatrien en menneskealder og som overlæge i retspsykiatrien i 15 år. I det daglige diagnosticerer han patienternes psykiske lidelser og udfærdiger mentalerklæringer, som ligger til grund for rettens behandling.

1/10 Trækfuglenes fantastiske bedrifter. Ved postdoc, ph.d. Mikkel Willemoes
Milliarder af fugle trækker årligt mange tusinde kilometer mellem deres yngleområde og deres vinterkvarter. Dette indebærer ofte lange stræk med åbent hav eller bar ørken uden mulighed for hvil eller hjælp fra andre til at finde vej til bestemte områder på den anden side af jorden. Dette foredrag diskuterer, hvorfor fugle trækker, hvordan de finder vej, og hvorfor trækfuglene er i tilbagegang, krydret med naturhistoriske fortællinger om nogle af de imponerende træk, som vi begynder at få kortlagt ved hjælp af moderne teknologi.

8/10 Fordi du skal. Ved fhv. skoleleder, forfatter Lise Egholm
Lise Egholm har været skoleleder på en skole på Nørrebro med helt op til 86% tosprogede børn. Hun har i
årevis været en markant stemme i debatten om folkeskolen, integration og socialt belastede familier. Lise Egholm siger: Kys, krav og kommunikation. Hun stiller krav til forældre, børn OG deres lærere. Hun vil tale om kærlighed, engagement, opdragelse og ledelse- af børn og voksne, lyshårede og mørkhårede. Hun er ikke altid politisk korrekt, men det handler altid om at give alle børn de bedste muligheder i livet. Og kedeligt bliver det ikke"!

22/10 Besøg på Hotel- og Restaurantskolen
Vi får en rundvisning på skolen og hører om dens mange uddannelser inden for køkken-, restaurant- og hotelområdet, således f.eks. tjener, kok, serviceøkonom, hotelleder med meget mere. Efter rundvisningen får vi en to retters frokostmenu på skolen tilberedt af dens kokkeelever (inklusiv isvand). Skolens adresse er Vigerslev Allé 18, 2500 Valby, men vi mødes på hjørnet af Kjeldgårdsvej og Lyshøjgårdsvej - hvor der er en stor port. Mødetid: kl. 10.30.

29/10 BREXIT 2 - OG HVAD SKETE DER SÅ? Ved historiker og journalist Claus Hagen Petersen
I forlængelse af brexitforedrag februar måned for AOF Herlev ser Claus Hagen Petersen nærmere på, hvordan det "endte". Det ved vi ikke i skrivende stund, men der er mange interessante perspektiver for Danmark - ikke mindst efter forårets folketings- og europaparlamentsvalg og en evt. kommende folkeafstemning om forsvarsforbeholdet.

5/11 Diplomati og anekdoter. Ved Laurids Mikaelsen, fhv. ambassadør
"Det er en sag for diplomatiet", høres det ind imellem, oftest som blødere instrument i forhold til krig og andre voldsomme reaktioner. Diplomatiets opgave er at deltage i opbygning og pleje af stabilitet i verden. Alle diplomater handler på vegne af hjemstaten, baseret på en fuldmagt fra statsoverhovedet. Danske diplomater overbringer til det modtagende land en fuldmagt fra Hendes Majestæt Dronningen. Men livet som diplomat leves ikke kun på "de bonede gulve". Ind imellem er det et beskidt arbejde. Diplomatiet har gennem årene fostret mange originaler, farverige ambassadører. Det er der mange historier om.

12/11 Finn Juhl - huse, indretning og møbler. Ved cand. mag. Mathilde Teglgaard Nielsen
For den unge Finn Juhl (1912-89) var drømmestudiet kunsthistorie. Han blev uddannet bygningsarkitekt (næsten - en afgangseksamen blev der ikke tid til). Og international succes fik han som indretningsarkitekt og møbeldesigner. Ydermere designede Juhl en lang række udstillinger. I dette foredrag undersøger vi Juhls arbejder som bygningsarkitekt, indretningsarkitekt, møbeldesigner og udstillingsarkitekt, og sætter disse i relation til arbejder af de øvrige skikkelser i bevægelsen Danish Modern (1930-1960'erne), fx Hans Wegner, Arne Jacobsen, Kaare Klint og Børge Mogensen.

19/11 Danske kunstnere i Rom - og andre steder i Italien
Ved Jesper Møller-Andersen, cand. jur., BA i litteratur
I første halvdel af 1800-tallet var Rom genstand for så stor interesse, at der ligefrem opstod en dansk kunstnerkoloni i Rom. Grundstenen blev lagt af C.W. Eckersberg i 1816. Men det var i 20'erne og 30'erne, at der blev tale om en egentlig kunstnergruppe omkring Bertel Thorvaldsen. Det var store navne, der mødtes der: Constantin Hansen, Martinus Rørbye, Wilhelm Marstrand og Jørgen Sonne. I bjerglandsbyen Civita d'Antino mødtes en række kunstnere omkring Kristian Zahrtmann, bl.a. P.S. Krøyer og Karl Isakson.
I den lille by Sora øst for Rom var det malere som Joakim Skovgaard og Th. Phillipsen.

26/11 Gud bag tremmer! Ved fængselspræst og psykoterapeut Erik Adrian
Vi hører så meget om tomme kirker og vigende interesse for kristendommen. Men i Vestre Fængsel er der ikke bare fuldt hus hver eneste søndag- der er også venteliste til kirkegang, bibelstudiekreds og liturgiske meditationsgudstjenester. Hvad har kirken at sige til landets mest kriminelle og på hvilken måde er kirkens budskab med til at forandre hverdagen og livet for de indsatte? Hvad har kirken at tilbyde de indsatte, når de forlader fængslet? Kom og hør når Erik Adrian fortæller om sin hverdag ved Københavns Fængsler.

3/12 John Coltrane: et musikfilosofisk foredrag om det 20. århundredes vigtigste
tenor-saxofonist. Ved mundharpist og komponist Mathias Heise
John Coltrane er et af de største ikoner i jazzens historie. Med en utrolig teknisk og teoretisk formåen revolutionerede han jazzmusikken. Han lancerede med albummet "Giant Steps" en helt ny harmonisk tilgang kaldet "Coltrane Changes (Coltrane akkorder)" og på sit mest berømte album "A Love Supreme" førte han jazzmusikken til nye spirituelle højder. Samtidig er Coltranes historie en fortælling om ufattelig dedikation, eftersom han på ingen måde var et musikalsk vidunderbarn, om heroinmisbrug og om afroamerikanernes vilkår. Foredrag krydres med musikalske eksempler og levende musik af Mathias Heise selv.

7/1 Du kommer fra universet. Ved astrofysiker Tina Ibsen
Hvad er du og hvor kommer du fra? Menneskets historie strækker sig meget længere tilbage end historiebøgerne beskriver. De grundstoffer som vi er bygget op af, har en endnu længere historie. For at fortælle vores historie, må vi se helt tilbage til universets begyndelse i Big Bang og herefter rejse videre gennem historien og kigge dybt ind i centrum af store stjerner samt deres død i voldsomme supernovaeksplosioner.

14/1 Børns billedsprog. Ved fhv. lektor Merete Zoffmann
Børn lærer verden at kende gennem sanseoplevelser. Merete Zoffmanns foredrag handler om, hvad der sker, når børn i en kreativ proces omsætter deres sanseoplevelser til billeder og skulpturer. Gennem tegning, maling og formning fortæller børn om, hvad der optager dem. Men hvorfor tegner børn, som de gør, og hvordan kan vi forstå deres kunstneriske udtryk? Det giver Merete Zoffmann et spændende bud på.

21/1 Et skelsættende tidspunkt i tyrkisk historie. Ved cand.mag. Mathias Findalen
Tyrkiet oplever i disse tider en massiv udfordring for demokratiet. Et mislykket militærkupforsøg i 2016 har sat gang i en række anslag mod oppositionen i Tyrkiet. Derudover er Tyrkiet presset af de sidste års mange terrorangreb i landet, en voldsom optrapning af konflikten med den kurdiske bevægelse PKK og militær intervention i Syrien og Irak. Og landet har massive flygtningestrømme nu, hvor grænserne til Europa er blevet lukket. Foredraget vil komme med forklaringer på, hvorfor Tyrkiet står, hvor det gør i dag.

28/1 Rundvisning hos Kunstforeningen Gl. Strand - Leonard Cohen
Kunstforeningen bor i en fornem gammel bygning i København. Udstillingen, vi skal se, er en fremvisning af samtidskunst, der på en gang involverer musik, litteratur og billedkunst, idet den præsenterer 40 internationale samtidskunstneres fortolkning af Leonard Cohens værker. Flere af værkerne er interaktive, hvilket betyder, at publikum inviteres til at spille en rolle i dem! Efter omvisningen spiser vi frokost (eksklusiv drikkevarer) på Café Diamanten, Gammel Strand 50, 1202 Kbh.K. Derefter kan man vende tilbage til Kunstforeningen og/eller på fribillet besøge Nikolaj Kunsthal, der deltager i Leonard Cohen udstillingen.
Mødetid- og sted: Kunstforeningen Gl. Strand, Gammel Strand 48, 1202 Kbh.K, kl. 10.20.

4/2 Viggo Kampmann og velfærdsstaten. Ved journalist, cand.jur. Poul Smidt
Poul Smidt fortæller om finansminister og statsminister Viggo Kampmann, der ikke så sig selv som politiker, men som reformator. Han var den modige politiker, der kiggede længere frem end til næste valgdag. Viggo Kampmann indførte folkepensionen, som han havde på tegnebrættet i12 år, inden han samlede det brede flertal for gennemførelsen. Foredraget fortæller om en meget usædvanlig politiker og trækker tråden frem til dagens politiske håndværk. Poul Smidt udgav i 2016 en meget rost biografi om Viggo Kampmann.

18/2 Værdikrise og kultursammenbrud - et foredrag om Henrik Pontoppidans De dødes rige
Ved mag.art. Frantz Leander Hansen
Henrik Pontoppidans roman Lykke-Per (1898-1904) har grundet Bille Augusts filmatisering fået en stor renæssance. Pontoppidan fulgte op med romanen De dødes rige, der udkom i årene 1912-16. Denne roman tager afsæt i systemskiftet i Danmark i 1901, som var overgangen fra kongevalgte regeringer til parlamentarisme. Derfra oprulles forholdene i Danmark frem til tiden op imod første verdenskrig. Vi kommer rundt i alle kroge af det danske samfund, men udblikket er endnu større, idet der nedenunder ligger en rystende beskrivelse af hele den europæiske værdikrise, som resulterer i første verdenskrig.

25/2 Hinduisme og indisk kultur. Ved cand.mag. og rejseleder Christian Friis
Hinduismen er blevet kaldt den ældste religion i verden. Den er Indiens hovedreligion og verdens tredjestørste religion efter kristendommen og islam. Dog er hinduismen ikke en enhedsreligion baseret på en fælles bog eller et fælles trossæt, den rummer en mangfoldighed af forestillinger og traditioner med rødder tusinder af år tilbage i tiden. Hinduismen er således snarere en syntese af indisk kultur- og åndsliv. Få indblik i hinduismens former og filosofier, og i begreber som samsara, karma og yoga.

3/3 Hvad er tid? Ved lektor emeritus Poul Lübcke
Alt, hvad vi kender til, er underlagt tiden: Planter og dyr fødes og dør, arter opstår og forsvinder, og selv universet er i stadig udvikling. Fra dagligdagen og den store historie ser vi, hvorledes mennesker ældes, og den ene historiske periode afløser den anden. Alt det foregår 'i tiden', men hvad er tiden selv? Den er ikke noget, man kan tage og føle på. Ikke desto mindre er tiden et afgørende træk ved alt, hvad vi kender til. Hvad menes med fortid, nutid og fremtid? Er det kun nuet, der eksisterer, og hvad betyder det i givet fald? Er det den samme tid, vi taler om i dagligdagen, fysikken og historievidenskaben?

10/3 De morsomste operaoptrin - dengang og nu. Ved cand.mag. Bjørn Steding-Jessen
Når noget i kulturlivet var forbudt var der 4 muligheder: 1) man kunne bare rette sig efter det 2) man kunne overtræde det med efterfølgende ballade 3) man kunne gøre grin med det 4) man kunne prøve at se, hvor langt man kunne gå uden at få ballade. De bedste komiske operaer indeholder utallige, opfindsomme og meget morsomme optrin, hvor man har forsøgt sig med mulighederne 3 og 4. Optrinnene er stadig morsomme, men det er ikke nødvendigvis det samme man griner af i dag som dengang.

Fælles afslutning i Medborgerhuset, Herlevgårdsvej 18, 2730 Herlev, med let brunch.

Mathias Heise koncert med Kira Martini og Pelle von Bülow:
Den prisvindende mundharpist og komponist Mathias Heise præsenterer i denne konstellation en stærk og velfunderet sangerinde på den danske jazzscene: Kira Martini. Med sit smittende humør, sin varme og personlige klang og sit vidtfavnende repertoire skiller hun sig tydeligt ud blandt Danmarks øvrige sangerinder. De to solister får sig ydermere en førsteklasses akkompagnatør i skikkelse af den unge Pelle von Bülow, der er et af Danmarks allerstørste talenter på jazzguitar.

Mere om dette kursus

Priser og tilmelding


Kursusinformation

Start: 15-09-2020, kl. 10:00

Ugedag Tirsdag
Holdnr2150101
Adresse Herlev Gl. Skole
Herlev Bygade 92A
2730 Herlev
LokaleSalen
Holdtimer60
Antal mødegange20
AfdelingAOF Herlev

Kursusdage

15-09-2020 Tirsdag 10:00  -  11:45
22-09-2020 Tirsdag 10:00  -  11:45
29-09-2020 Tirsdag 10:00  -  11:45
06-10-2020 Tirsdag 10:00  -  11:45
20-10-2020 Tirsdag 10:00  -  11:45
27-10-2020 Tirsdag 10:00  -  11:45
03-11-2020 Tirsdag 10:00  -  11:45
10-11-2020 Tirsdag 10:00  -  11:45
17-11-2020 Tirsdag 10:00  -  11:45
24-11-2020 Tirsdag 10:00  -  11:45
01-12-2020 Tirsdag 10:00  -  11:45
05-01-2021 Tirsdag 10:00  -  11:45
12-01-2021 Tirsdag 10:00  -  11:45
19-01-2021 Tirsdag 10:00  -  11:45
26-01-2021 Tirsdag 10:00  -  11:45
02-02-2021 Tirsdag 10:00  -  11:45
09-02-2021 Tirsdag 10:00  -  11:45
23-02-2021 Tirsdag 10:00  -  11:45
02-03-2021 Tirsdag 10:00  -  11:45
09-03-2021 Tirsdag 10:00  -  11:45

Faktaoplysning

Betalingsbetingelser


Tilføj til min kalender

Her har du mulighed for at føje dette arrangement til din kalender, f.eks. for at reservere datoen, også selv om du ikke har tilmeldt dig: Tryk på "tilføj til min kalender" Tryk på "åben knap" Lykkes det ikke, så tryk "gem" i stedet for "åbn" og importer fra din kalender.

Alternative kurser

Kursusnavn Ugedag Startdato Underviser

Senioruniversitetet

Venteliste
Pris i DKK 2.470,00
Mandag 14-09-2020, kl. 10:00-11:45 AOF Herlev Annemarie Jørgensen

Senioruniversitetet

Venteliste
Pris i DKK 2.470,00
Onsdag 16-09-2020, kl. 10:00-11:45 AOF Herlev Annemarie Jørgensen

Senioruniversitetet

Venteliste
Pris i DKK 2.470,00
Torsdag 17-09-2020, kl. 10:00-11:45 AOF Herlev Gitte Hansen